AHISKA TÜRK KADIN ADLARININ KÖKENİ VE SOSYO-KÜLTÜREL BAĞLAMDA İNCELENMESİ
Özet Görüntüleme: 115 / PDF İndirme: 73
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7537761Anahtar Kelimeler:
Ahıska, Kadın, Ad Verme, AntroponimÖzet
İnsanın topluma kendisini kabul ettirmesi ve toplumda değer kazanması, özünü özünü temsil eden adı sayesinde olur. Türk halklarında isim verme geleneği her zaman önem arz etmiştir. Oğuz Kağan destanında ve Dede Korkut kitabında bunun örneklerine rastlanır. Toplumda ad seçme ve kişilere ad verme geleneği, bir milletin kültüründen, örf ve âdetlerinden izler taşıyarak o toplumla ilgili birçok bilgiye ulaşmamızı sağlar. Sürgün bir halk olan Ahıska Türkleri, dünyanın birçok coğrafyasına dağılmışlar, buralarda yaşam mücadelesi verip çeşitli kültür daireleri içinde kalarak bu kültürlerle etkileşim içinde olmuşlar ve bununla birlikte bulundukları bölgede hem geleneklerini korumuş hem yeniliklere kayıtsız kalmayarak yeni adlar kullanmaya başlamışlardır. Ad verme geleneğini devam ettiren Ahıska Türklerinde kişilere konulan adlar kültürel etkilenmeleri göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Sürgün öncesi ve sonrası dönemlere bakıldığında bu isimlerde farklılaşmanın olması, sürgün öncesi dönemde genel olarak İslami etkinin izleri görülürken sürgün sonrası dönemde Rus, Gürcü, Kazak Türkleri vs. adlarına rastlanması bu halklar ile bir arada yaşandığını ve sosyo-kültürel olarak onlardan etkilenildiğini göstermektedir. Ayrıca bu durum, Ahıska Türklerinin geleneklerine sadık kalmakla beraber başka toplumlara karşı hoşgörülü, gelişmelere ve yeniliklere açık bir halk olduğunu da açıkça ortaya koyar. Bu çalışmada Türk ad verme geleneğinde antroponimin önemine değinilerek toplumların sosyo-kültürel etkileşimleri bağlamında Ahıska halkıyla ilgili bilgiler verilmiş ve derlenen Ahıskalı Türk kadın adları köken bakımından incelenerek değerlendirilmeye çalışılmıştır.
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.
Lisans
Dergimizde yayımlanan makaleler, Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası (CC BY 4.0) ile lisanslanmıştır.
Bunları yapmakta özgürsünüz:
- Paylaş — eseri her ortam veya formatta kopyalayabilir ve yeniden dağıtabilirsiniz.
- Uyarla — karıştır, aktar ve mevcut eserin üzerine inşa et
- her türlü amaç için, ticari amaç da dahil
- Lisans şartlarını yerine getirdiğiniz sürece, lisans sahibi bu özgürlükleri (belirtilen hakları) iptal edemez.
Aşağıdaki şartlar altında:
-
Atıf — uygun referans vermeli, lisansa bağlantı sağlamalı ve değişiklik yapıldıysa bilgi vermelisiniz. Bunları uygun bir şekilde yerine getirebilirsiniz fakat bu, lisans sahibinin sizi ve kullanım şeklinizi onayladığını göstermez.
- Ek sınırlamalar yoktur — Lisansın sağladığı izinlerin kullanımını kanunen kısıtlayacak yasal koşullar ya da teknolojik önlemler uygulayamazsınız.